Milsbobloggen

Milsbobloggen

Folke Ricklund

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Tue, October 07, 2014 12:18:23
Hallå! Jag undrar om någon i Milsbo har vetskap om konstnären Folke Ricklund som ritat vår öppna spis. Konstnären lär ha varit verksam i Norrköpingstrakten och långt uppe i Norrland, men hur hamnade han här?

Facebooksidan

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Wed, September 03, 2014 10:35:43
Nu i dag är vi 108 medlemmar i Facebookgruppen!

Rösåsen på Facebook!

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Tue, September 02, 2014 20:11:10
Hej, jag har skapat en grupp på Facebook: "Rädda Rösåsens utkikstorn"
För närvarande finns där 49 medlemmar (2/9 -14), bland dem både kändisar och museimän. Gå med du också, så fler får information om vårt torn, gör det känt och kanske skapar opinion för ett bättre bevarande!smiley


Rösåsen 6

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Thu, January 23, 2014 13:40:50
Tornet hänger alltså "i luften".
Som närmaste granne till Rösåstornet, en plats dit man gärna återkommer med gäster eller ensam för en morgonfika i stilla kontemplation tycker jag det är synd om det skulle förfaras.

I somras träffade jag en helt lågstadium från Torsångs skola där en morgon. Ett 60-tal barn, glada som kalvar på grönbete. Det vore fantastiskt om de som vuxna kunde återvända, inte för att berätta att det en gång låg ett häftigt utsiktstorn på platsen, utan för att kunna gå upp i detta och se omgivningarna med sina barn.

Vore det helt omöjligt att samla in pengar och arbetskraft nog att säkra tornet för framtiden? Med hembygdsföreningarna som organisatörer och lokalbefolkning/fritidsboende som utförare?
Var och varannan innevånare i grannskapet äger skog och har maskiner lämpliga för uppgiften.

Starta en fond så är jag den första att lägga ett par tusenlappar och delta i arbetet efter förmåga!

Låt oss "återerövra" Rösåsens utsiktstorn med omgivningar!

Rösåsen 5

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Wed, September 11, 2013 16:23:12
Om det är bystugeföreningen (eller flera föreningar) som äger torn och stuga borde det väl inte vara så svårt eller konstigt om vi slog oss ihop och reparerade. Kostnaderna borde väl inte vara oöverstigliga? Platsen borde väl gå att utnyttja bättre med olika sammankomster - musik, grill, naturföredrag mm skulle väl sitta rätt fint?
Vi är visserligen inte fastboende i Milsbo, men har deltidsbott under runt 30 år (Elsell, sista huset före åsen), Annika och jag med 3 barn.
Nu när vi tagit över hus och tomt känns det mer angeläget för oss att torn och stuga bevaras, det är en mycket fin och unik plats om förstörelsen kunde upphöra.

Rösåsen

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Fri, September 06, 2013 14:49:15
Jag har varit uppe vid tornet några gånger under sommaren. Det festas en del där och det är väl ok, men skadegörelse i form av trasiga fönster, rester av eld inne i tornet, inbrottsförsök i stugorna samt allmän nerskräpning är ett sorgligt resultat av detta.
Nu i veckan låg diverse matförpackningar utströdda över platån och en överfull sopsäck hängde på stugväggen, en fönsterlucka på baksidan var uppbruten, dessutom fanns smälthål i ett av plexifönstren i tornet.
Skulle man kunna gå samman några stycken och reparera samt städa upp, eller finns ansvariga för detta redan?
Det vore väldigt synd om tornet försvann (brann ner?), ingen skulle väl få för sig att bygga ett nytt?
Jag mötte 67 lågstadiebarn med lärare från Torsång däruppe nu i onsdags och bad då lärarna att informera barnen om det unika med platsen och ingjuta i dem att vara försiktiga med miljön.
Synd är det också att gästboken försvunnit från platsen, det var alltid roligt att titta i den.
Vill vi återerövra miljön däruppe?
Vem är huvudman för miljön och finns intresse att snygga upp och reparera?

På vår föreningsdrivna badplats här hemma i Bergshamra på Norrtäljes landsbygd har vi arbetsdagar för reparationer och uppsnyggning, dessutom brukar vi vuxna arrangera grillfester under kända ungdomsfyllehelger vilket tagit udden av fulpartyverksamheten på badet. Något att ta efter?

Fina spåret!

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Mon, January 28, 2013 19:01:04
En tur i skridskospåret blev det i förra veckan, 14 grader kallt och sol, stel i benen och ensam på sjön...

Blog Image

Hej!

milsbobloggenPosted by Bengt Norling Tue, January 08, 2013 16:56:32
Hej,
Annika och jag har tagit över fritidshuset efter Ulf och Karin Elsell, Annikas föräldrar. Vi har ju bott här från och till sedan 1982, så nya på bygden är vi ju inte...
Däremot kommer vi naturligtvis att tillbringa mer tid här tillsammans med våra tre vuxna söner nu när vi äger stället, både vinter och sommar. Vintern tillbringas till stor del i Romme alpin, skidspåren och på sjöisarna. Bli heller inte förvånade om någon isjakt eller - på sommaren- segeljolle dyker upp på sjön, man vet aldrig.
Vi har dessutom börjat utforska omgivningarna mer, så kanske det blir lite bilder och strövtågsrapporter framöver.

Hittills har vi nosat upp gruvan vid Hällsjön och torvladorna på andra sidan Rösåsen. Vi har också lyckats cykla kyrkstigen till Torsång, en prestation bara det! Den lilla linfärjan var absolut värt ansträngningen och glassen med kaffe i Torsångs café smakade väldigt gott efter den turen!
Vi trivs i Milsbo och hoppas efterhand lära känna fler människor här...